Obiective specifice

  1. Dezvoltarea metodelor specifice pentru monitorizarea antibioticelor si a AMR in diferite probe printr-o abordare combinata, chimica si biologica (fenotipica, genotipica si metagenomica).
  2. Constituirea unei colectii de tulpini cu rezistenta antimicrobiana, izolate din mediul inconjurator, care vor fi disponibile pentru cercetari viitoare.
  3. Formarea unei baze de date preliminare a secventelor ARG si a biomarkerilor genetici pentru o identificare precisa a tulpinilor AMR izolate din mediul inconjurator si a genelor de rezistenta asociate.
  4. Inventarierea continutului de antibiotice si a focarelor de rezistenta antimicrobiana in diferite medii din judetul Cluj, Romania.
  5. Testarea eficientei nanotehnologiei (nanotuburi de carbon) pentru indepartarea antibioticelor si a microorganismelor AMR din apele reziduale.
  6. Dezvoltarea unei infrastructuri de cercetare si a unui centru bioinformatic dedicat pentru studii de ultima generatie privind AMR in mediul inconjurator prin abordari genotipice si metagenomice.

 

Proiectul propune un ghid metodologic detaliat, de ultima generatie, care lipseste in Romania si, din cunostintele noastre, din UE. Utilizand o abordare cuprinzatoare care combina metode chimice si biologice, EnviroAMR va furniza date pretioase care vor duce la constientizarea cu privire la poluarea cu antibiotice si la fenomenul AMR ce au consecinte directe asupra calitatii apelor de suprafata si subterane. Acesta va furniza instrumente pentru luarea deciziilor, venind in intampinarea temelor prioritare de Control si Mediu definite de initiativa JPIAMR din cadrul UE si principalele obiective enuntate in colaborarea Romania–WHO. Acestea se refera la efectuarea unei evaluari cuprinzatoare a situatiei privind dezvoltarea rezistentei, stabilirea unui mecanism national de investigare si dezvoltarea de planuri de actiune pentru restrictionarea antibioticelor si a rezistentei la antibiotice.

Prin: (i) dezvoltarea unei infrastructuri de biologie moleculara focalizata asupra monitorizarii AMR; (ii) crearea  unui centru bioinformatic de studii metagenomice axat pe AMR, unic in Romania; (iii) furnizarea unor metode specifice de investigare; (iv) instruirea practica pentru metodele propuse, proiectul va furniza intrumentele si cunostintele pentru monitorizarea rapida si moderna a antibioticelor, a organismelor AMR si a ARG in mediu, indeplinind obiectivul general al schemei de finantare: “prevenirea pagubelor si a efectelor secundare […] cauzate de substante chimice si deseuri periculoase”.

 

Finantat de:

Facebook
Facebook