Activitatile proiectului

A.1. Prelevarea probelor si caracterizarea preliminara a mediilor investigate. Cateva biotopuri vor fi tintite pentru a obtine o informatie de ansamblu privind fenomenul rezistentei antimicrobiene in mediul inconjurator: statii de epurare, apele reziduale ale spitalelor, gunoiul de grajd, ape de suprafata, ape subterane, sol.

A.2. Optimizarea protocoalelor de extractie a acizilor nucleici si screening-ul preliminar al genelor de rezistenta la antibiotice (ARG) prin PCR.

A.3. Optimizarea metodelor de detectie a antibioticelor in probe provenite din diferite medii.

A.4. Determinarea reziduurilor de antibiotice in probele investigate.

A.5. Testarea rezistentei antimicrobiene – nivel fenotipic. Testarea sensibilitatii antimicrobiene la diferite clase de antibiotice va fi efectuata conform ghidului EUCAST. Izolatele care vor prezenta rezistenta fenotipica vor fi depozitate intr-o colectie de culturi.

A.6. Identificarea moleculara a tulpinilor rezistente la antibiotice si a genelor de rezistenta la antibiotice (ARG). Cuantificarea ARG prin qPCR in mediile investigate – nivel genotipic. Această activitate se va focaliza pe doua obiective privind nivelul genotipic al investigatiilor de rezistenta antimicrobiana (AMR): i) clasificarea tulpinilor AMR depozitate in colecție si determinarea secventei de nucleotide a genei specifice de rezistenta; ii) cuantificarea prin qPCR a celor mai relevante gene de rezistenta la antibiotice.

A.7. Analiza prin Secventiere de Noua Generatie a genelor de rezistenta la antibiotice (ARG) si a mecanismelor de rezistenta antimicrobiana (AMR) – nivel metagenomic. Toate tipurile de probe investigate vor fi analizate prin abordari de metagenomica pentru a obtine o imagine asupra spectrului complet al genelor de rezistenta si a prezentei elementelor genetice mobile, impreuna cu microorganismele care le transporta.

A.8. Testarea preliminara in laborator a tratarii apelor uzate cu nanotuburi de carbon pentru indepartarea antibioticelor si a microorganismelor rezistente la antibiotice. Nanotehnologiile si aplicatiile acestora se numara printre stiintele cu cea mai rapida dezvoltare avand aplicatii in multe domenii, inclusiv in dezvoltarea si imbunatatirea proceselor de tratare a apei. Utilizarea nanoparticulelor de carbon s-a dovedit de succes in indepartarea atat a reziduurilor de antibiotice, cat si a microorganismelor patogene.

A.9. Validarea rezultatelor. Integrarea protocoalelor si metodelor specifice in ghidul metodologic. Protocoalele si metodele dezvoltate la fiecare activitate tehnica trebuie validate, interpretate si integrate in ghidul metodologic final. Pe baza rezultatelor obtinute pe parcursul activitatilor tehnice implementate, vor fi propuse recomandari specifice pentru studii viitoare ce tintesc cresterea calitatii monitorizarii reziduurilor antibiotice si a fenomenului AMR.

Activitatea PM1. Managementul proiectului – structura managementului si proceduri administrative. Principalul obiectiv este stabilirea unui cadru de management efectiv pentru consortiul EnviroAMR, pentru a asigura progresul proiectului cu obiectivele planificate si respectarea acordului de colaborare.

Activitatea PM2. Managementul proiectului – diseminarea rezultatelor si traininguri/instruiri. Sunt prevazute o serie de activitati de diseminare a rezultatelor, impreuna cu sesiuni de traininguri active pentru metodele propuse. 

Finantat de:

Facebook
Facebook